moj pas i ja - sve je OK
vaumau svijet
Blog
petak, ožujak 7, 2008

TEST ZA DJECU


Želiš psa kao kućnog ljubimca? Kako bi bio odgovoran vlasnik psa moraš imati i neka znanja o psima. Ovaj mali test s pitanjima pomoći će ti da odrediš u kolikoj mjeri si pripremljen za takvu ulogu u životu. Zapamti, kao i u školi ovdje vrijede slična pravila. Za prolaz trebaš imati više od polovine točnih odgovora. Ukoliko ti je test uspješan pokušaj se njime poslužiti kako bi uvjerio roditelje da si spreman za preuzimanje brige o psu! Ako već imaš psa kao svojeg ljubimca ovaj će ti test pokazati trebaš li još čitati i učiti o psima ili si već svladao osnovno. 

Pitanja:


 

 1. Psi vole redovite šetnje.
 2. Pas može postati zao ako se s njim loše postupa.
 3. Psi trebaju odmor isto kao i ljudi.
 4. Svi se psi vole igrati u vodi.
 5. Psi su sisavci.
 6. Psi spavaju zimski san.
 7. Pas je svežder.
 8. Pas ima najbolji njuh od svih životinja.
 9. Slijep pas može u priličnoj mjeri živjeti normalnim životom.
 10. Postoji 80 različlitih pasmina pasa.
 11. Psi se nalaze na svim kontinentima.
 12. Psi koje držimo kao ljubimce trebaju redovno uređenje dlake.
 13. Pse se smije ubiti ukoliko nam se ne sviđaju.
 14. Odrasli psi teže do 30 kilograma.
 15. Pas živi dugo.
 16. Štenad se rađa bez krzna.
 17. Ženka psa šteni samo jedno štene kad dođe vrijeme za to.
 18. Čovjek drži pse kao ljubimce već tisućama godina.

  Odgovori:


1. DA. Ne samo da psi vole redovite šetnje, već dapače, njima je i potrebno redovito izlaženje u šetnju. Kad ćeš imati svojeg ljubimca vidjet ćeš kako on želi šetati i češće nego samo redovito. Zapravo želi provesti sve svoje vrijeme u šetnji, osim pauze za jelo.

2. DA. Pas se ne rađa zao, već nastaje takvim ukoliko živi u lošim uvjetima. Za njegovo loše ponašanje gotovo uvijek je odgovoran čovjek koji je s njim loše postupao ili ga učio takvom ponašanju.

3. DA. Psu je odmor potreban isto koliko i čovjeku. Razlika je samo u tome što je čovjeku potreban jedan jako dugačak odmor tijekom dana, a to je noćno spavanje, dok pas može svoj odmor koristiti u više navrata dnevno.

4. NE. Velika većina pasa voli se igrati u vodi, ali to opet ne uključuje sve pse. Ima pasa koji prirođeno zaziru od vode ili se zbog neke traume u štenećoj dobi (pad u hladnu vodu i slično) boje vode.

5. DA. Psi su sisavci zato što štenad siše mlijeko svoje majke.

6. NE. Psi ne spavaju zimski san, dapače, većina pasa voli zimu i vrlo su aktivni po snijegu.

7. NE. Iako pas povremeno jede biljnu hranu ili se uspije domoći i pokojeg kolača, on ipak spada mesoždere, jer meso predstavlja njegovu osnovnu hranu.

8. DA. Pas svakako spada u životinje s najboljim osjetilom njuha.

9. DA. Slijep pas može sasvim normalno živjeti jer se oslanja na svoj izvrstan njuh i sluh. Oči su psu manje važne.

10. NE. Postoji daleko više pasmina na svijetu. Najviše pasmina je priznala svjetska organizacija za pse FCI – ukupno 354 pasmine. U nekim zemljama (Velika Britanija, Sjedinjene američke države i drugdje) priznaju daleko manji broj pasmina, ali svakako više od stotinu.

11. Pse se može naći na svim kontinentima osim Južnog pola.

12. DA. Psima koji žive kao ljubimci treba redovito održavati dlaku. To je važno zbog naše higijene, a i zato što ne mogu održavati krzno na način kojim se služe životinje u prirodi (čišćenje od prašine kišom, četkanje trljanjem o stabla ili stijene, češljanje prolaženjem kroz gusto grmlje i slično).

13. NE. Ubijanje pasa je okrutnost. Ukoliko netko ne voli pse ne treba ih držati u kućanstvu, a vani ih može izbjegavati. Osim toga postoji i Zakon o dobrobiti životinja koji to zabranjuje.

14. NE. Odrasli psi teže ovisno o pasmini kojoj pripadaju. Mogu težiti i 1.5 kilograma, ali i daleko nadmašivati težinu od 30 kilograma. Neki mastifi teže i preko 80 kilograma.

15. NE. U prosjeku psi žive od osam do petnaest godina, opet ovisno o pasmini i zdravstvenom stanju.

16. NE. Štenad se rađa s kratkim krznom koje može biti čisto drugačije boje nego što će biti kad odraste.

17. NE. Ženka psa može ošteniti samo jedno štene, ali i više od njih deset. Ženka se može šteniti i dva puta godišnje, ali savjesni uzgajači dozvoljavaju samo jedno leglo godišnje radi njezinog zdravlja.

18. DA. Psi se zaista drže kao ljubimci i više tisuća godina samo što o tome nema pisanih dokaza. Pisani ili slikovni dokazi počinju se javljati tek kod naprednih i razvijenih civilizacija. 

 
mauvau @ 01:04 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare
Brojač posjeta
31543
Index.hr
Nema zapisa.